Haruki Murakami: Norwegian Wood

Samenvatting
Haruki_murakami_norwegian_wood_1 Watanabe is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden. Watanabe went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Watanabe aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw. Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man. Met deze prachtige en weemoedige roman brak Haruki Murakami door in Japan. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht. Aantal pagina’s: 320
ISBN: 2147483647 (bron: site over Murakami)

Mijn mening
Uit dit boek spreekt rust, hoewel er in het verhaal wel degelijk dramatische dingen gebeuren. De integriteit waarmee de dramatiek wordt beschreven, maakt het boek teder. Alle personages wekken sympathie op, zelfs de meest egocentrische en wereldvreemde.

Het is interessant om te lezen over het Japanse studentenleven. Je verwacht iets heel anders dan het bekende, maar in feite is alleen het decor anders dan in Nederland; studenten blijven studenten zoals je ze kent. In die zin wordt het in het westen heersende oriëntalisme enigszins gerelativeerd.

Norwegian Wood bleef nog dagen na het lezen onder mijn huid. Ik kon zelfs niet in een ander boek beginnen!

Anderen aan het woord over Norwegian Wood
Lees ook de recensie van Martin Visser en Yossarian!

Eén antwoord op “Haruki Murakami: Norwegian Wood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *