Babykoorts

De babykoorts is aangebroken. Niet alleen bij mijn schoonmoeder, die midden in de nacht achter de computer kruipt om ons de meest prachtige namen te e-mailen, niet alleen bij mijn eigen moeder, die me minstens een keer per dag belt om te vertellen wat voor schattig babypakje ze heeft nu weer heeft gekocht, maar vooral bij onszelf.

Ik ben nu 22 weken zwanger en mijn buik begint al aardig bol te staan. Broeken en rokken passen niet meer, zelfs niet die uit de tijd dat ik 11 kilo zwaarder woog; knoopjes van blouses staan op knappen. Ik ga dus al weken naar mijn werk in jurkjes, die inmiddels ook aardig strak beginnen te staan. Het kan eigenlijk niet meer. Daarom moest er zwangerschapskleding komen. Dringend.

Uitverkoop in Amsterdams leukste zwangerschapswinkel, dat vroeg om een middag shoppen. En hoewel ik slechts één jurkje met vijftig procent korting heb kunnen scoren omdat de rest niet leuk was of er niet meer in mijn maat hing, ben ik wel geslaagd: twee rokken, een truitje, twee t-shirts en twee jurken heb ik gekocht. Ik kan weer representatief naar mijn werk.

Uiteraard komt er meer kijken bij een zwangerschap dan een paar kledingstukken met buikruimte. Zo langzamerhand moeten we bijvoorbeeld eens gaan nadenken over de kinderkamer. Willen we mooie, nieuwe spullen, precies naar onze smaak en helemaal aangepast op til-/rolstoelhoogte, of gaan we voor opgeknapt maar ook heel mooi tweedehands? Of lenen we de spullen die je maar een paar maanden nodig hebt van vrienden wiens kroost eruit is gegroeid?
"Wij hebben een combinatie gedaan," zei vriendin Clau, die vorig jaar in december van haar eerste is bevallen, "dan krijg je toch al een beetje een eigen gevoel in zo’n kamertje." 

En dan de wandelwagen. Er zijn prachtige wandel-/kinderwagens op de markt, waarin je het kind lekker hoog kunt leggen. Dat scheelt een hoop bukken en laag tillen en je kunt je kind tenminste aankijken, ideaal. Een bijkomend voordeel volgens de boekjes: je kindje zit boven uitlaatgashoogte. Slechts een kleine maar: er zit wel een kostenplaatje aan. Tweedehands beginnen ze bij zo’n € 600,-. Voor de helft van dat bedrag koop je (met rentepunten) een nieuwe Easy Walker Sky, waarbij je dus wél moet bukken en laag moet tillen. Wat heeft dan prioriteit?

Vooralsnog doen we vooral vergelijkend warenonderzoek achter onze computers, maar eigenlijk moet je die tweedehands bedjes en die prachtige meegroeibedden gewoon met je eigen ogen zien. Je moet met minstens drie verschillende kinderwagens een rondje wandelen en er desnoods een paar pakken suiker in en uit tillen.

Intussen breit mijn moeder haar eerste babytruitjes (sinds een jaar of dertig) en isde naa imachine maar weer eens van zolder gehaald. Mijn vader bedenkt constructies om onderrijdbare stoeltjes te bouwen en mijn schoonmoeder blijft advertenties in de krant checken op leuke voornamen. De vrouw van mijn schoonvader, zelf oma van zo’n 18 kleinkinderen, zit vast en zeker al achter haar breimachine en mijn vriendinnen bellen me op om me adviezen aan de hand te doen over kolfapparaten. 

Babykoorts. Pas maar op, het is besmettelijk.

11 antwoorden op “Babykoorts”

 1. Nogmaals proficiat! :-)

  Weet je dat er zo’n maxi cosi bestaat die op de rolstoel kan gemonteerd worden?
  Mijn vriend zag onlangs zo’n hoge buggy in de winkel, vastgemaakt aan de rolstoel van de mama…

  Ik ben extreem benieuwd welke je het handigste vindt…

  Ps: heb je geen last van je ademhaling? Of heb jij een grote longinhoud? Dat zou hier het grootste obstakel zijn om zelf kinderen te krijgen, en levende voorbeelden van mensen die het wél deden, is het beste hé, om dokters te overtuigen…

 2. Hé, gefeliciteerd met jullie zwangerschap, Hann en Melle! Wat leuk om te lezen allemaal.
  Enne, met een dikke buik… op je erhuutje spelen, gaat dat nog?

  Groetjes uit bijna af Apeldoorn
  Johanneke

 3. Hoi Hann,

  Wat leuk om jou levensverhalen te lezen. Zo heerlijk herkenbaar. Ik ben een vrouw van 32 jaar en heb SMA 3. Vanwege mijn spierziekte zit ik in een rolstoel. Dit heeft mij ook nooit tegengehouden te doen wat ik wilde doen: studeren, op uitwisseling naar het buitenland, veel stappen en noem maar op. Vorig jaar ben ik getrouwd met de leukste man van de wereld. Nu zouden we dolgraag kinderen willen. Om uit te zoeken of er sprake is van overerving van mijn ziekte lopen we al drie jaar bij het ziekenhuis. Tot op heden hebben ze helaas nog geen afwijking in mijn gen kunnen vinden. Wat betekent dat ze niet kunnen zeggen of en wat de kansen voor ons zijn op een kind met SMA. We hebben het er wel vaak over van ‘wat als we er gewoon voor gaan, hoe organiseren we dat allemaal.’ Daarom proficiat dat jullie het gewoon doen! Geniet ervan!
  Ik ben wel benieuwd of jullie ook een erfelijkheidsonderzoek hebben gedaan en hoe jullie het straks allemaal gaan organiseren met de kleine. Het lezen van jou positieve verhaal doet me erg goed! Ik blijf je weblog daarom zeker lezen.

  Groetjes uit Grunn

 4. Hallo Hann,

  Leuk je blog te lezen.
  Ik kwam het tegen toen ik aan het googlen was over Fokus.

  Ik ben zelf 29 en heb ook SMA. Ik woon samen met m’n vriendin in een Fokus woning en zou het echt leuk als je contact met me opneemt. Ik heb ook een paar vragen over ergens anders wonen met PGB. Je post over wat je het liefste zou willen om te wonen waren precies mijn gedachte haha

  Groetjes,

  Michiel

 5. Bedankt voor alle felicitaties! Het is inderdaad geweldig om in verwachting te zijn; we genieten er erg van.

  Johanneke: Erhu spelen komt er niet zo van de laatste tijd, door alle bruilofts- en zwangerschapsperikelen!

  Daphné: De longarts heeft wel zo zijn twijfels gehad, maar onderzoek wijst uit dat de meeste vrouwen met mijn spierziekte eigenlijk geen problemen met ademhalen ondervinden tijdens de zwangerschap. Als dit wel zo is (bijv. in de laatste maanden), blijkt de longfunctie binnen een maand na de zwangerschap weer in oude staat te zijn. Je hebt er dus hooguit heel even last van! Tot nu toe merk ik trouwens weinig verschil.

 6. Hoi Hann,

  Onze dochter is nu ruim 9 maanden en wij hebben ook voor het soort keuzes gestaan waar je in deze post over schrijft. Na goed zoeken blijkt er toch wel het een en ander bruikbaar te zijn dat gewoon in de winkel te koop is. Maar het blijft zoeken. Geniet vooral heel erg van je zwangerschap en ook gewoon van dat zoeken.

 7. Hallo Hann en Mel.
  Van harte gefeliciteerd met jullie dochter Jonne Rebecca. Helemaal super. Ik hoorde van Marus en Rens het goede nieuws. Nu lekker genieten. Natuurlijk ook de felicitaties en groeten van Johan, Mariska, Mark en Rick.
  XXX Marijke

 8. Hé Hann,

  begrijp ik goed uit de mail van Marijke van Schendel dat je bent bevallen van een meisje:Jonne Rebecca?
  ohhh ,ik ben zo benieuwd hoe het met jullie allemaal is!
  Mijn gedachten gaan naar jullie uit.
  Wens jullie alle goeds.
  Dikke zoen,
  titia

 9. Hallo Hannie, jij kent mij niet maar ik jou wel! Ik heb met jou vader en moeder vroeger op van Boeijenoord gewerkt. Toen jij klein was, ben ik meerdere keren bij jullie thuis geweest. Op een dag ben ik gaan snuffelen op internet en vond het geweldig te lezen hoe het met je gaat, zelfs een dochter gekregen. Fantastisch Hannie en gefeliciteerd.
  Ik ben bijna voor de tweede keer Oma en geniet hier erg van, daarom was het voor mij zo herkenbaar van je ouders wat die allemaal zo deden!!!!!!!!
  Ik wens je alle geluk toe en wil je de groeten doen aan je ouders?

  Een warme groet van Roelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *