Trots op Femke

Ik ben niet erg uitgeslapen vandaag. De oorzaak hiervan is het Fitna-debat in de Tweede Kamer gisteravond. Van zeven tot twaalf heb ik aan mijn laptop gekluisterd gezeten om het debat live te volgen op de website van de Tweede Kamer.   

Het meest opvallend aan het debat is De Omslag. Wilders slaat om. Waar hij in de eerste uren nog wegkomt met een arrogante en ontwijkende houding ten aanzien van de (evengoed scherpe) vragen uit de Kamer, verliest hij in de laatste anderhalf uur de regie. Als een geslagen hond zit hij jankend met zijn telefoontje te spelen en laat hij zich influisteren door zijn rechterhand – de knappe en intelligent ogende Fleur Agema (wat doet ZIJ bij de PVV?).

Aanleiding is ironisch genoeg Wilders’ opmerking dat premier Balkenende zijn excuses moet aanbieden. Balkenende zou ten onrechte paniek hebben gezaaid door te spreken van een crisissituatie in de weken voordat Fitna online kwam, terwijl de premier de film niet eens had gezien. Een opmerking van Wilders om de verantwoordelijkheid van zichzelf af te schuiven, die wat mij betreft helemaal niet serieus genomen moet worden. Maar de Kamer doet dit wel, en dat wordt Wilders’ ondergang.

Uit de verslaggeving van gesprekken tussen Wilders, Ter Horst, Hirsch Ballin en de plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding blijkt namelijk dat Wilders zelf aanleiding heeft gegeven tot onrust. Hij zou hebben gezegd dat hij van plan was beelden te laten zien van een Koran die verscheurd of verbrand wordt. Premier Balkenende heeft zich dus terecht zorgen gemaakt, aldus het kabinet.

Wilders zelf ontkent in alle toonaarden. Hij noemt Hirsch Ballin een leugenaar en slaat alle pogingen van Kamerleden om het uit te zoeken, in de wind. "Jullie zoeken het allemaal maar uit," roept hij verongelijkt.

Jammer aan het debat is dat Wilders – ondanks verwoede handreikingen van verschillende Kamerleden – geen nuances aanbrengt. Islam = fout, en verder komt hij niet. Hij ontwijkt relevante vragen, maakt mensen uit voor leugenaar en, het belangrijkste van alles: hij lijkt niet in staat om op een constructieve manier naar oplossingen te zoeken.

Femke Halsema is wat mij betreft de winnaar van het debat. Zij heeft precies benoemd waar GroenLinks en de PVV bondgenoten zijn: in de strijd tegen de radicale islam. Zij erkent de problematiek en zou graag – in dialoog met de PVV, maar ook met moslims, die eveneens slachtoffer zijn van extremisme – werken aan echte vrijheid: vrijheid voor iedereen, moslim of niet. Trots ben ik op haar en op de andere politici (Hamer, Pechtold en Van Geel) die Wilders een inhoudelijke spiegel hebben voorgehouden: waar blijven nou de oplossingen? Wilders is publiekelijk door de mand gevallen. Is het angst aanjagen met loze kreten dan nu voorbij en kunnen we eindelijk inhoudelijk met elkaar in debat? 

Eén antwoord op “Trots op Femke”

  1. Dank je wel voor het mij laten weten hoe het debat ging! Super om in beknopte vorm bijgespijkerd te raken!!
    XX
    Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *