In de schaduw van Femke

Voor wie het het grote nieuws heeft gemist: afgelopen vrijdag heeft Femke Halsema kenbaar gemaakt dat zij haar functie als fractievoorzitter van GroenLinks per direct had neergelegd. Jolande Sap, de nummer 2 op de lijst, volgt haar op.

Na de persconferentie volgde een prachtig afscheid van Femke bij Pauw & Witteman, waarin beelden voorbij kwamen van Femke in jaren negentig-outfits, Femke met een superkort koppie en Femke zoals ze nu is: humoristisch, scherp en – na al die jaren – nog altijd vol passie. Voor mij is ze zonder twijfel de beste politica die Nederland ooit heeft gekend.

Met het vertrek van Femke Halsema rijst onmiddellijk de vraag hoe Jolande Sap in háár voetsporen kan treden. Niet alleen vond Maurice de Hond het nodig om een dag na Halsema’s vertrek op de proppen te komen met peilingen waarin GroenLinks één zetel minder scoorde dan de dag ervoor (het zogenaamde ‘Sap-effect’), ook wordt Sap voortdurend aan de tand gevoeld over haar voortzetting van ‘Femke Halsema’s lijn’.

Saps reacties zijn rustig, nuchter en consistent (zie ook het overzicht in Trouw van 18 december j.l.). Ze laat zich niet gek maken door de voortdurende vergelijkingen met haar voorgangster en de vraag wat nu eigenlijk háár ding wordt. Sap heeft hierop geen spectaculair antwoord, maar het is de vraag of je dat zou moeten willen. Ze maakte immers deel uit van de huidige fractie en is bovendien al jarenlang actief betrokken bij GroenLinks. Het zou pas echt schokkend zijn als zij de koers van haar partij opeens volledig zou wijzigen.

Hoewel het dus waar is dat Sap de dingen voorlopig niet drastisch anders aanpakt dan haar voorgangster Halsema, werd ik vandaag onaangenaam verrast door een interview met ‘politiek watcher’ Jan Kuitenbrower in Nieuwsshow (Radio 1). In dit interview noemde Kuitenbrouwer Jolande Sap ‘een soort kloon’ van Femke Halsema. Om dit standpunt kracht bij te zetten, liet Kuitenbrouwer termen vallen als te weirdy en nerdy, cerebraal, intelligent en taalvaardig. Dat hij dit niet als compliment bedoelde, blijkt uit Kuitenbrouwers snedige opmerking dat er maar een kleine groep kiezers is die dit aanspreekt.

Jolande is geen tweede Femke. Ik ken haar niet goed genoeg om te weten of zij ook een voorliefde heeft voor schrijven of filosofie, maar opmerkelijk zijn haar rust, betrokkenheid en haar economische achtergrond.  Dit zal tot uiting komen in de samenwerking met andere partijen, maar ook gewoon, omdat haar gezicht vanaf nu onlosmakelijk verbonden is met GroenLinks. Natúúrlijk gaat zij haar eigen stempel drukken op de partij!

Bron foto: www.groenlinks.nl

3 antwoorden op “In de schaduw van Femke”

 1. Leuk stuk Han,
  één ding begrijp ik niet:
  “liet Kuitenbrouwer termen vallen als te weirdy en nerdy, cerebraal, intelligent en taalvaardig. Dat hij dit niet als compliment bedoelde, blijkt uit Kuitenbrouwers snedige opmerking dat er maar een kleine groep kiezers is die dit aanspreekt.”
  Ik denk dat je dit verkeerd ziet, de typeringen die hij noemt gelden ook hem. Ik denk eerder dat ie bedoelt dat er maar weinig mensen zijn die hun hersens durven en kunnen gebruiken en dat een groot gedeelte van hen aanhangers zijn van GL.
  groet, Peter.

 2. Hm, laat ik dan maar hopen dat Peter gelijk heeft.. Ik heb het programma niet gehoord, maar als de heer Kuitenbrouwer ‘intelligent’ geen goede kwaliteit vindt in een politicus, doet dat het ergste vrezen….
  Ik ben erg benieuwd hoe het Jolande Sap vergaat, lijkt me geen gemakkelijke klus om het van Femke over te nemen wat dat betreft… Overigens las ik vandaag in de Trouw tot mijn verbazing dat ze op den lange duur een fusie met PvdA en D66 niet uitsluit.. ?
  groet, José

 3. het maakt niet uit, ooit staat die hele club in de schaduw van jou, dan ben je nr 1, nr 16

  LOL

  als je dat zou willen dan. ik heb je hoog zitten en ik gun je dat, zelfs al is het mijn club nooit

  Nogmaals: LOL

  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *