Emma en Casper

Jonne en ik zijn vandaag naar de film geweest. ‘Emma en Casper’ heette die: een speelfilm uit 2013 van de Noorse regisseur Arne Lindtner Næss. De oorspronkelijke titel is ‘Karsten og Petra’, maar de film is nagesynchroniseerd en daarmee geschikt gemaakt voor Nederlandse kids vanaf vier jaar.

emma en casperDe film sluit goed aan bij de belevingswereld van kleuters: centraal staan de thema’s vriendschap, jaloezie, onzekerheid en trouw.

Het verhaal in het kort: als Casper op zijn eerste schooldag niet op het schoolplein durft te spelen met zijn klasgenoten, vraagt de juf of hij binnen wat wil tekenen. Hij schuift aan tafel aan bij Emma, die over vijf dagen vijf wordt. Vanaf het eerste moment is het dikke mik: de twee zijn onafscheidelijk, zowel op school als thuis. Dat valt niet goed bij Emma’s vriendinnetje Sigrid, die zó jaloers is, dat ze allemaal rottigheid uithaalt. Emma roept dat Sigrid niet langer is uitgenodigd op haar feestje. Als Emma dan ook nog haar lievelingsknuffel kwijtraakt, begint haar verjaardag minder leuk dan ze had gehoopt. Gelukkig vindt ze haar knuffel terug en komt Sigrid het goedmaken, wat Emma’s vijfde verjaardag onvergetelijk maakt.

Mooi is de diepgang in het verhaal en de verschillende verhaallijnen. We zien hoe beste vriendjes het beste in elkaar naar boven halen, hoe je ruzies kunt oplossen en angsten kunt overwinnen, hoe het voelt om geen beste vriend te hebben en wat trouw zijn betekent. Casper overwint zijn angsten omdat zijn beste vriendin hem onvoorwaardelijk steunt, Emma’s opa wordt heel gelukkig met een nieuwe vriendin, Emma vergeeft haar vriendin Sigrid en ze laat haar knuffel, Mevrouw Konijn, niet zomaar in de steek voor het beste verjaardagscadeau ooit: een hond.

Deze film is niet alleen realistischer dan een animatiefilm, ook is er meer diepgang dan in de meeste andere films voor vierjarigen. Wel moest ik even wennen aan de nasynchronisatie, een drempel die je bij een animatiefilm niet hoeft te nemen, maar alles bij elkaar is dit beslist een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *