Kinderwens

Geen sociaal leven meer, exit seksleven, snot en vieze vingertjes, onopgeruimde blokkendozen, luizen, een Moederlijk Geweten. Als je dit zo leest, ga je er bijna aan twijfelen, maar toch zou ik ze graag willen: kinderen.

Het is voor niemand vanzelfsprekend dat er kinderen komen en dat die dan ook nog eens gezond zullen zijn, maar voor een vrouw met een handicap is dat nog iets minder vanzelfsprekend. In het verleden heb ik geprobeerd uit te zoeken of mijn kinderwens lichamelijk gezien terecht was. Ver ben ik toen niet gekomen, omdat de longarts en gynaecoloog het niet wenselijk vonden dat een vrouw in een rolstoel (met haar partner) een kind zou krijgen.

Tegenwoordig zijn artsen gelukkig minder dogmatiserend – medische steun bij onze kinderwens is voor mijn vriend en mij niet meer uitgesloten. Toch word je als gehandicapte vrouw met een gezonde partner continu met vragen bestookt waarmee je eigenlijk niet bestookt zou mogen worden: of we wel goed hebben nagedacht over de praktische gang van zaken als het kind er eenmaal is. Wie er dan voor het kind gaat zorgen. Of we ons wel realiseren dat het zwaar wordt.

Ja, we hebben er goed over nagedacht: ik blijf werken en mijn vriend neemt de zorgtaken voor het kind op zich. Is dat zo raar? Ik denk dat onze kinderwens als normaal zou worden ervaren als de rollen zouden zijn omgedraaid – als een gezonde vrouw met haar gehandicapte man een kind zou willen. Dit past namelijk veel beter in ons conventionele plaatje van hoe het hoort: een vrouw zorgt en een man werkt. De reacties uit onze omgeving zijn dus niet alleen een grove belediging voor ons, maar voor alle mannen en vrouwen die de stereotiepe rolpatronen willen doorbreken.

5 antwoorden op “Kinderwens”

 1. Hoi Hann

  Dat ze het uberhaupt durven te vragen.
  Vragen ze het aan iedere toekomstige ouder.
  Nee, waarom dan wel aan u. Toch van de zotten. Ik hoop dat alles goed komt en wens u veel sterkte

 2. Exit seksleven? En je weet toch zeker dat je een kind wilt? Zou je dat wel doen?

  Ff serieus, het één sluit het ander toch niet uit? (Zei hij, niet gehinderd door ervaring op beide gebieden.)

 3. hoi hoi,

  Ik lees dat jij ook een handicap hebt, ik ook.
  Maar ik werk ook voor http://www.intermobiel.com
  Daar hebben ze een hele aparte hoek voor opvoeden met een handicap, misschien een tips om eens rond te snuffelen? Ik kom zeker nog eens bij je langs.

  groetjes Astrid

 4. Hier een mama met een spierziekte. Met 2 kindjes met een spierziekte (helaas in veel ergere mate). Dit is allemaal pas aan het rollen gegaan toen ik zwanger was van de tweede, dus wij wisten het niet van tevoren. Godzijdank een gezonde partner.

  Ik kan niet anders zeggen: het ENIGE, werkelijk het enige wat een kindje nodig heeft om een goed en gelukkig mens te worden is ONVOORWAARDELIJKE liefde van een hele lieve papa en/of mama!!!

  Zorg kun je gelukkig inkopen, met dank aan het feit dat we in Nederland wonen.

  Liefde is niet in te kopen, die zullen we zelf moeten geven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *