Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je pijn kunt aflezen van de gezichtsuitdrukking van een muis. Dit las ik vandaag in de krant. Het krantenbericht (Trouw, 10 mei 2010), heeft me geschokt. Want wat heeft men gedaan om tot deze conclusie te komen? Muizen hebben pijngeleden.
De onderzoekers bezorgden muizen korststondig pijn door azijnzuur in hun buik te spuiten. Dat leidt tot hevige buikkramp. Van een half uur vóór tot een half uur ná de injectie filmden ze de fysieke reactie van de dieren in een perspex hok. […] Veelzeggend waren vooral de ogen. Die gingen van ontspannen naar licht vernauwd of helemaal dichtgeknepen, afhankelijk van de hoeveelheid pijn. […] Later dienden de onderzoekers nog diverse vormen van pijn toe, en die leverden meestal vergelijkbare portretten op. (Bron: Trouw, 10 mei 2010, p. 5)
Hoeveel muizen hebben geleden om tot de conclusie te komen dat muizen zichtbaar pijn hebben? En, belangrijker nog, hoe zouden de 'diverse vormen van pijn' eruit hebben gezien? Kortdurig, langdurig, constant, langzaam- of sneloplopend?
Wetenschappers vinden het onderzoek een grote doorbraak. Vanaf nu kan de wetenschap namelijk beter inspelen op pijn bij proefdieren, zeggen zij:
Een muis met pijn trekt een heel andere snuit dan een blije soortgenoot. Als wetenschappers daar systematisch op letten, kunnen ze proefmuizen adequater van pijnstillers voorzien en veel leed voorkomen. (Bron: Trouw, 10 mei 2010, p. 5)
Ik betwijfel of wetenschappers door dit onderzoek rekening gaan houden met het lijden van proefdieren. Dat muizen in een kooi, waarin ze voortdurend ziek worden gemaakt en al dan niet worden genezen (en vervolgens afgemaakt), minder gelukkig zijn dan hun vrije soortgenoten, lijkt me namelijk een fait accompli.
Dierproeven die uitwijzen dat proefdieren pijn ervaren tijdens de proeven en dat die pijn waarneembaar is, zouden maar tot één conclusie moeten leiden: het is tijd om dierproeven definitief achter ons te laten.
Inderdaad, achter ons laten lijkt mij de beste oplossing.. Heb het stuk ook gelezen, kon mijn ogen bijna niet geloven.. misselijkmakend eigenlijk wel…
jezus, wat stom. dieren laten lijden om tot de conclusie te komen dat ze lijden. klinkt een beetje als een circel redenatie.
Het zou heel mooi zijn en ook zeer wenselijk, dierproeven achter ons te laten. Maar daarbij is het goed je het volgende te realiseren: verreweg de meeste mensen, vermoedelijk ook de schrijfster van deze blog, degenen die gereageerd hebben en ook ikzelf, willen dat er een zo werkzaam mogelijke behandeling beschikbaar is wanneer zij zelf of iemand in hun naaste omgeving bijvoorbeeld kanker ontwikkelt. En om de behandeling van kanker (maar dit geldt in feite voor elke behandeling met behulp van nieuwe medicatie) mogelijk te maken, zijn dierproeven nog steeds een noodzakelijk kwaad.
Hoe confronterend en hard het beschreven onderzoek ook is (het moedwillig pijn doen van proefdieren), het is een onderzoek dat wel degelijk tot de verbetering van omstandigheden van proefdieren kan leiden. En zeer waarschijnlijk ook zal leiden. Want vergeet niet dat onderzoek met gebruik van proefdieren aan regels gebonden is. Bij voortschrijdende wetenschappelijke inzichten, zoals deze over pijnwaarneming bij muizen, zullen deze regels aangepast worden.
Gelukkig is wereldwijd al decennia lang onderzoek gaande naar alternatieven voor proefdieronderzoek. Hierbij zijn zeker successen geboekt. Door dit soort onderzoek verder te stimuleren en faciliteren, wordt het in de toekomst hopelijk mogelijk proefdieronderzoek terug te brengen naar nul. Maar tot die tijd zouden wetenschappelijke ontwikkelingen op allerlei medisch gebied tot stilstand komen als dierproeven worden stilgelegd. Óf er moet worden overgegaan op menselijke ‘proefdieren’ (dit vindt nu ook plaats, maar pas na uitgebreid onderzoek bij proefdieren) en ik denk dat dat tot een minimum beperkt moet blijven.
Het is op dit moment vind ik geen optie om alle dierproeven stil te leggen en alle mensen die daar wel om vragen, realiseren zich denk ik niet de gevolgen die daarbij zouden horen. Maar het opstellen en handhaven van gedragscodes voor dierproeven en het stimuleren en financieren van verder onderzoek naar alternatieven is (naast wat daar nu al aan gebeurt) denk ik meer dan welkom!
Dierproeven moeten verboden worden!!
Je kunt het toch niet laten gebeuren dat je dieren laat lijden?!
Het is echt niet normaal welke proeven ze allemaal verzinnen.. En over deze blog: Het is toch logisch dat een dier lijdt als je azijnzuur in hun buik spuit?!