Handicap een parttime baan

Vandaag heb ik een vrije dag. Het komt heel vaak voor dat ik mijn vrije dag besteed aan handicap-gerelateerde zaken. In maart en april staan bijvoorbeeld de volgende zaken op het programma:

– een offerte laten maken voor de tillift;
– de tilift laten plaatsen;
– het uitproberen van deuropeners;
– een offerte laten maken voor een aangepaste auto;
– een medische keuring ondergaan voor mijn rijbewijs;
– een matras uitproberen;
– het defect aan mijn rolstoel laten repareren;
– twee tiljukken uitproberen;
– de uitgebreide passing voor de tillift;
– een longfunctietest;
– een WMO-indicatie;
– de rolstoelovernameformulieren voor de gemeente invullen;
– verantwoordingsformulieren voor zorg invullen en naar de gemeente sturen;
– een aangepaste auto aanvragen.

Dit is maar een greep uit extra tijd die je aan een functiebeperking kwijt bent. Daar komen nog de wat structurelere zaken bovenop, zoals de administratie voor zorg of het regelen van toilethulp op het werk. In feite gaat er nooit een vrije dag voorbij zonder dit soort extra’s. Mensen met een handicap zijn dus standaard meer tijd kwijt aan duffe zaken dan een willekeurige ander.

Behoorlijk irritant is bovendien het gemak waarmee iedereen er maar vanuit gaat dat je vijf dagen per week beschikbaar bent als je een handicap hebt. Zo kreeg ik vorige maand een oproep voor een indicatie WMO-zorg, met de mededeling dat ik drie dagen later om elf uur op het kantoor in Amsterdam werd verwacht.
"Ik kan vrijdag niet, dus ik zou de door u geplande afspraak graag verzetten."
"O, dan wordt het dinsdagmiddag om kwart voor vier," stelt de mevrouw aan de andere kant van de lijn. In haar stem geen vraagteken te bespeuren. Toch gaf ik antwoord: "Dan kan ik eigenlijk ook niet. Ik ben alleen op maandag beschikbaar, dat is mijn vrije dag."

Hetzelfde gebeurt met telefonische afspraken. De een spreekt in dat ik diezelfde dag nog een mail moet sturen met gevraagde informatie, de ander verwacht dat ik altijd de telefoon opneem als hij mij telefonisch wil bereiken. Als ik vervolgens uitleg dat ik een baan heb van 32 uur per week, en dat ik niet zomaar voor elk ding het werk uit handen kan laten vallen, privé-e-mail kan versturen of een vrije dag kan opnemen, loop ik vaak tegen onbegrip aan.
"Deze indicatie is heel belangrijk, mevrouw," wordt mij dan verteld, "dus als ik u was zou ik maar tijd maken."

Als ik alles zou doen volgens andermans planning, zou er geen dag in de week meer overblijven om gewoon te werken. Ik beheer mijn agenda dus graag zelf. Handicap is een parttime baan.

6 antwoorden op “Handicap een parttime baan”

 1. Hallo Hann,

  Hoe herkenbaar! En ook zo pakkend geformuleerd: Handicap is een parttime baan.

  Als de mensen van de ‘instanties’ dit zouden begrijpen, waren we een heel stuk verder. Dat er nog leven is buiten ‘handicap’ zal een schokkende ervaring zijn voor die mensen achter hun eenrichtingsverkeerloket.

  Groetjes Simone (die andere van Jackies)

 2. Het ellendige is ook nog dat het een baan is waar je niet eens betaald voor krijgt! Terwijl er toch behoorlijk wat van je gevraagd wordt: communicatief sterk in woord en geschrift, oplossingsgericht denken, toekomstgericht, geduld, stevig in je schoenen, initiatief etc.

  Succes met je lijst van to do’s. Maart is bijna om. Dus je hebt nog een maand. Best pittig.
  Groetjes
  Christel

 3. Ja, erg vermoeiend! Vooral omdat je de dingen graag op jou manier geregeld wil hebben.
  Vind het zelf ook een blOg waard!

 4. Schitterend geformuleerd!

  Hier begrepen de kotgenootjes niet dat dat voor mij érg zwaar was om ALLES naar zelfstandig wonen toe plots zelf te regelen.. “wij moeten ook een studiebeurs aanvragen hoor” kreeg ik dan te horen…

  Ik ben ZO blij dat ik je blog gevonden heb! Chapeau, ga zo door! Ik hoop dat ik over 10 jaar ook zover sta…

 5. Dit is zo herkenbaar voor mij!
  Instanties e.d. die er inderdaad gewoon maar vanuit gaan dat je alle tijd van de wereld hebt en volledig voorbij gaan aan het feit dat je wel eens een volledige baan of studie zou kunnen hebben en net als ieder ander een druk vol leven hebt.
  En alle dingen die je extra moet regelen waarbij een gemiddeld persoon nooit over na hoeft te denken.
  Je zou het gewoon op je cv moeten zetten; al die extra vaardigheden die je op hebt gedaan in je leven met een handicap.

  Groeten Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *