De mallemolen van het CiZ

Verhuizen van Nieuwegein naar Amsterdam zou de makkelijkste zaak van de wereld moeten zijn. Inschrijven, binnen een maand verhuizen, klaar. Tenzij je rolstoelgebonden bent en voorzieningen nodig hebt.

Om ons Amsterdamse paradijsje te kunnen betrekken, moeten de keuken en badkamer worden verbouwd: je kunt met een rolstoel niet onder het aanrechtblad rijden en de badkamer is zo ingericht dat er geen tillift en douchebrancard in passen. En die heb ik toch echt nodig om een douche te nemen of naar het toilet te gaan. Daarom moet de wastafel van de ene muur naar de andere worden verplaatst. Bovendien moeten er ook nog een tillift, douchebrancard en elektrische voordeur komen. Tot die tijd is het voor mij onmogelijk om er te wonen.

Daarom heb ik anderhalve week geleden – toen wij de sleutel van ons nieuwe huis kregen – gelijk het aanvraagformulier opgestuurd naar de CiZ, die de indicaties stelt voor de gemeente Amsterdam. Toen ik vandaag nog niets had gehoord, heb ik de telefoon gepakt. Bij het CiZ in Amsterdam was mijn formulier binnengekomen, maar dat was vervolgens onmiddellijk doorgestuurd naar Utrecht; ik woon immers nog niet in Amsterdam en dat is een voorwaarde voor het in behandeling nemen van een aanvraag.
"Maar ik kan nog niet in het huis wonen," sputterde ik tegen. Dan was het heel simpel: ik kon geen aanvraag indienen voor voorzieningen in Amsterdam. Daarom kon ik mij maar beter gewoon inschrijven bij de gemeente.

Ik belde de gemeente Amsterdam. Voordat ik iemand aan de lijn had die verstand van zaken zei te hebben, was ik achttien minuten verder. Natuurlijk kon ik mij inschrijven in Amsterdam, geen probleem. Ik werd dan automatisch uitgeschreven in Nieuwegein. Maar dat is juist niet de bedoeling, want zolang ik in Nieuwegein woon, moet ik gebruikmaken van de hulp en voorzieningen hier. Geen goede oplossing dus om in de mallemolen van het CiZ te geraken.

De oplossing is simpeler dan het probleem: het CiZ moet gewoon een indicatie stellen terwijl ik nog ben ingeschreven in Nieuwegein. Ik betaal immers al huur in Amsterdam, dus ze hoeven niet bang te zijn dat ik de woning opeens toch niet neem. Maar wie gaat dat het CiZ duidelijk maken? Daarvoor moet je van goede huize komen.

3 antwoorden op “De mallemolen van het CiZ”

  1. Hmm ja, tegen dat probleem liep ik ook al op… Aangezien ik geen keus had omdat mijn studie in september zou beginnen, ben ik er toch maar vast gaan wonen. Het resultaat: nog steeds geen goede aanpassingen en alles moet nu nog provisorisch… Te belachelijk voor woorden.

  2. Hey Hann,

    Hier waren wij ook bang voor, maar de gemeente Amersfoort/CIZ heeft hier gelukkig niet moeilijk over gedaan. Wij hebben een jaar voordat we werkelijk verhuisden en ons in de gemeente inschreven een aanvraag ingediend en toegewezen gekregen. Dit ging wel om een koop woning maar volgens mij zou dat geen verschil moeten maken. Het kan dus wel!! Misschien moeten ze eens met Amersfoort praten…

    Succes, het is om vreselijk moe van te worden.

    Eelke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *