Met stip op 16

GroenLinks heeft gisteren op het verkiezingscongres een prachtige kandidatenlijst samengesteld. Hoewel ik het een gemis vind dat Jaap Dirkmaat niet op de lijst staat, heb ik reden genoeg tot vreugde: ik ben zelf terechtgekomen op plaats 16.

Het was muisstil toen ik, voor sommigen misschien wat onverwacht, met mijn rolstoel het podium op reed om mijn speech te houden. Vanaf dat moment was het doodstil, en lag alle aandacht bij mijn verhaal:

Ik wil het graag hebben over diversiteit en participatie. Twee actuele onderwerpen, ook binnen GroenLinks. Dat is vandaag, op het congres, wel weer gebleken.

Maar ook vorige week, tijdens de persconferentie waarin onze kandidaten werden gepresenteerd, benadrukte Marijke Vos het belang van de diverse achtergronden van onze kandidaten. Zij doelde daarbij op leeftijd, sekse, etnische achtergrond en landelijke spreiding. Marijke noemde mij, als rolstoelgebonden kandidaat, niet. En eigenlijk ben ik daar heel blij mee, want als ik iets niet wil zijn, is het wel een excuusgehandicapte.

Ik geloof wél dat mijn handicap mij heeft gevormd tot wie ik ben: een krachtig en zelfbewust mens. Iemand die volop participeert in de samenleving, en ook anderen daar altijd toe heeft aangezet. Als docent op een middelbare school, in een asielzoekerscentrum, als redactielid van een feministisch tijdschrift en recentelijk nog bij een grote zorgverzekeraar, waar ik mij heb ingezet voor de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide vluchtelingen en mensen met een handicap.

Nu ben ik klaar om een stap te zetten. Ik wil mij niet langer inzetten achter de coulissen, maar het politieke toneel betreden. Werken aan een samenleving waarin iedereen naar vermogen participeert en zich optimaal ontwikkelt.

Er liggen kansen genoeg en GroenLinks is naar mijn idee de aangewezen partij om deze kansen te pakken. Als ik daarbij in de toekomst een rol kan spelen… heel graag!

Mijn verhaal sloeg in als een bom. Direct na mijn speech werd ik verkozen voor plaats 16 en mocht ik, naast vele felicitaties, ook mooie complimenten in ontvangst nemen. Live, maar ook per sms en e-mail, op Twitter en telefonisch. Wat een bijzondere dag!

5 antwoorden op “Met stip op 16”

  1. Wat gaaf! Gefeliciteerd!
    Ik heb echt bewondering voor wat jij allemaal voor elkaar krijgt.

  2. Hann van Schendel stond eerder in het blad ‘Perspectief’ wat het UWV uitgeeft. Nu wil GroenLinks de Wajong zo ongeveer afschaffen en de jonggehandicapten bij de gemeenten onderbrengen, samen met de bijstandsgerechtigden (Wet Investeren in Mensen – WIM). Met alle respect voor Hannie (ik overweeg op haar te stemmen), vrees ik voor een ramp als de Wajongers door de gemeente moeten worden geholpen. De gemeente Rotterdam heeft al eerder miljoenen door de goot gespoeld door met dure, louche reïntegratiebureaus samen te werken, zonder rekening te houden met wensen en mogelijkheden van individuele werkzoekenden met een arbeidshandicap. Onder het mom van efficiëntie zijn in de reïntegratietrajecten bij de gemeente immers de individuele gesprekken en dus ook de mogelijkheden tot maatwerk afgeschaft. Zo worden er bakken met geld verspild aan sollicitatietrainingen voor hele groepen, waarvan de helft dat niet nodig heeft en vervolgens is het geld op als ik om een bijscholingscursus kom vragen!

    Ik heb ook een vraag aan Hannie: Raak ik mijn uitkering kwijt, als ik wat geld heb gespaard voor noodzakelijke grote uitgaven, of ik heb geïnvesteerd in een eigen woning om niet meer afhankelijk te zijn van de alsmaar stijgende huren? In de bijstand zit immers een vermogenstoets en in de Wajong helemaal niet.

    Voor ik werd afgekeurd (ik heb Asperger, een vorm van autisme, maar dan met bovengemiddelde intelligentie) werkte ik als internationaal chauffeur. Ik al ben druk bezig met reïntegratie, ook zonder dat er dwang achter zit. Ik heb dus een auto nodig om weer aan werk als chauffeur te kunnen komen, maar die auto wordt voor de bijstand als vermogen gezien, net als mijn tweekamerflatje wat ik van de woningstichting heb gekocht. Die asociale regeling van eerst je eigen huis opvreten, die sommige mensen dakloos heeft gemaakt, moest verdorie op initiatief van de VVD aangepast worden (sinds 2004 is er bij de vermogenstoets in de bijstand een bescheiden vrijstelling voor spaargeld wat in de eigen woning vastzit), net alsof links denkende mensen altijd huurders zijn die geen eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen!

    De vermogenstoets in de bijstand zie ik als straf voor goed gedrag (beetje geld sparen en zelf verantwoordelijkheid nemen, ipv. schulden opbouwen en op de gemeenschap afwentelen), terwijl de absolute afwezigheid van een vermogenstoets in de Wajong het mogelijk maakt dat zelfs een jonggehandicapte miljonair een Wajong-uitkering krijgt (en met 1 miljoen Euro op de bank heeft niemand die 900 Euro per maand uit de staatskas nodig, toch?) Ik ben van mening dat EUR 10000,- spaargeld per persoon normaal is, als dit geblokkeerd staat voor grote, noodzakelijke uitgaven, zoals een auto die voor werk op onregelmatige uren en plaatsen nodig is, isolatie van of onderhoud aan de eigen woning, of de kosten van crematie of begrafenis voor wie geen uitvaartverzekering wil nemen. Op dit moment raak je al je bijstandsuitkering kwijt als je huidige auto per ongeluk nog EUR 6000,- waard is, ook als je die auto niet verpatst (je krijgt altijd veel minder geld dan de werkelijke waarde) maar inzet om weer aan werk te komen.
    Ik ben benieuwd hoe Hannie van Schendel dit punt naar voren gaat brengen bij haar collega die de WIM gaat behandelen!

    ‘Ewout’
    boy_named_Sue_74 AT hotmail.com

    (ik kies voor een pseudoniem om mijn echte identiteit te verbergen voor werkgevers met vooroordelen, waar ik – als jobcoaching zou mislukken – desnoods tijdelijk zou kunnen gaan werken, zonder uitleg over Asperger, omdat mijn handicap niet direct opvalt bij een baas die om chauffeurs staat te springen – die tijd komt wel weer terug)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *