Venkel met kumquatsaus

Borstvoeding geven heeft ook zo z’n beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld niet straffeloos alles maar eten. Zo hebben broccoli, spruitjes en linzen ons al een aantal slapeloze nachten bezorgd. Jonne had darmkrampjes. Eerst denk je nog: zo’n kindje moet wennen aan alle smaken – zo erg kan het toch allemaal niet zijn – en dan stop je met de echt heftige dingen, zoals koolsoorten, ui en peper. Maar niets is zieliger dan een baby met darmkrampen. Toen Jonne na een relatief onschuldige pompoensoep weer niet wist waar ze het moest zoeken, waren we ten einde raad.

Gelukkig kwam de oplossing van mijn hulp H. Zijn vrouw is tien dagen voor mij bevallen en sindsdien volgt ze een dieet uit een Duits borstvoedingsboek: Das Still-kochbuch: Über 100 Rezepte – lecker und bekömmlich für Mutter und Baby, geschreven door Marietta Cronjaeger (2008). H. nam het Still-kochbuch voor me mee. Nieuwsgierig bladerde ik naar de lijstjes met ‘verboden’ en ’toegestane’ groenten en fruit.

Courgette? Fout.
Peulvruchten? Uit den boze.
Paprika? Nee.

Rode bieten, aubergine en selderij mogen wél. Wortel mag ook. En witlof. Welgeteld blijven er tien groenten en een paar soorten fruit over die je zonder risico op slapeloze nachten kunt eten – de rest moet een borstvoedster voorlopig even in de schappen laten staan. Bizar? Ja. Maar. Proberen kan geen kwaad. We gingen aan de slag met aubergine en selderij. Sindsdien zijn onze nachten aangenaam rustig; Jonne heeft geen darmkramp meer gehad.

Wel brengt ons nieuwe voedingspatroon een andere uitdaging met zich mee: afwisseling. Hoe zorg je ervoor dat de venkel en spinazie na twee weken nog niet je neusgaten uitkomen? Ik vond het digitale receptenboek van Odin, bekend van de biologische groentetassen. Je kunt er op groentesoort zoeken naar recepten, de meeste zijn nog vegetarisch ook. Ideaal voor een borstvoedende vegetariër! Ik maakte een weekmenu en we kregen de ene verrassing na de andere.

Intussen heb ik ook mijn eigen kookboeken er nog eens op nageslagen. Morgen koken we uit De veganistische keuken van Ben Klok (1989). Venkel met kumquatsaus. Klinkt spannend, maar of kumquat ‘mag’? Daar geeft Das Still-kochbuch geen uitsluitsel over!

4 antwoorden op “Venkel met kumquatsaus”

  1. heerlijk dat ze nu geen darmkrampjes meer heeft!
    en…dat jullie dus ook beter slapen!!
    xx allies

  2. Dag lieve Hannie,
    zo ken ik je, maar ik zie hier ook Hann staan. Ooit in een grijs verleden kenden we elkaar, toen heette ik Jaccoline Wemekamp, inmiddels getrouwd en heet ik Caprino. Ik zie je foto’s en lees je verhalen die ik door googelen tegenkom. Wat ben jij een prachtmens geworden zeg.
    Laat maar eens weten of je dit wel leuk vindt.

    groetjes Jaccoline

  3. Dag Hann,
    Net je artikel gelezen over das kochbuch,lijkt mij interessant.
    Had jij een nederlandse versie van het boek gevonden?ik probeer uit te zoeken welke groente en fruit nu wel of juist niet mogen.(tijdens borstvoeding)gisteren linzen gegeten en dat was geen goed idee…,
    Vriendelijke groeten,
    Eileen

    1. Hallo Eileen,

      Ik heb alleen het Duitse boek gebruikt; geen idee of er een Nederlandse versie bestaat. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *