Haruki Murakami

Haruki Murakami en ik
Een van mijn favoriete schrijvers is Haruki Murakami. Ik kwam met hem in aanraking toen ik, bij wijze van verlaat verjaarscadeau, van mijn collega Paul het boek Norwegian Wood kreeg.

In de auto begon ik hardop uit dit boek te lezen, zodat ook Melle kon meegenieten. Het begon al goed: volgens Melle las ik dit boek ‘anders’ voor dan anders.
“Hoe dan?” vroeg ik zacht.
“Poëtischer,” was zijn antwoord.

En inderdaad, zijn boeken zijn anders dan de boeken die ik tot dan toe had gelezen. Stiller, maar o, zo krachtig. Na Norwegian Wood heb ik Ten zuiden van de grens gelezen, en de Opwindvogelkronieken liggen nog op mij te wachten.

Biografie Haruki Murakami
Huidige woonplaats: Tokyo, Japan
Geboortedatum: 12 Janurai 1949
Geboorteplaats: Kyoto, Japan
Opleiding: Waseda University, 1973

Haruki Murakami werd in 1949 geboren in Japan, zijn vader was een Boeddhistische priester, zijn moeder een koopmansdochter. De beide ouders van Murakami gaven les in Japanse literatuur, maar daarnaast heeft Murakami zich altijd voor Amerikaanse literatuur geïnteresseerd en onderscheidde zich daarmee al snel van andere Japanse auteurs. In Tokyo volgde hij een opleiding toneel aan de Waseda universiteit in Tokyo.

Na zijn studie opende Murakami een jazz-bar in Tokyo. Veel van zijn boeken (zoals ‘Dance, dance, dance’ 1988) die later verschenen, behandelen niet voor niets een muzikaal thema.

Als auteur beleeft Murakami zijn echte doorbraak in 1987 met ‘Norwegian Wood’. Andere romans van Murakami zijn onder andere ‘South of the Border, West of the Sun’ (1992), ‘Spoetnikliefde’ (1999) en ‘After Dark’ (2004). (Bron: www.murakami.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *