Veggie in Pumps

Toen ik een paar maanden geleden op zoek was naar een zoveelste vegetarisch kookboek, stuitte ik op het boek Veggie in Pumps: gids voor een ecofabulous leven. Heb ik toch niet nodig?, dacht ik: ik zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen, eet al sinds mijn vierde vegetarisch en scheid oud papier. Totdat ik op een GroenLinks-conferentie een speech bijwoonde van Femke Halsema.

De speech ging over consumeren, maar was geen moraliserende toespraak over wat we met z’n allen zouden moeten doen om onze planeet te redden. Integendeel: Femke erkende hoe makkelijk en vooral ook hoe prettig het is om te consumeren. Boeken, zomerjurkjes, een vlucht naar de vakantiebestemming, etc. Vooral in de impulsaankopen van kleding herkende ik me. Ik heb jarenlang heel veel geld uitgegeven aan goedkope kleding, geproduceerd in verre landen en onder slechte arbeidsomstandigheden. En omdat die kleding zo goedkoop was, had ik er veel van: mijn kast puilde uit.

Femke raakte me toen ze liet zien wat de keerzijde is van consumeren. Mensen hechten zoveel waarde aan materieel bezit, dat ze er hun identiteit aan ophangen: bezit heeft status. Ook mensen met weinig geld hebben behoefte aan status en schaffen dus allerlei dure goederen aan, die ze eigenlijk niet kunnen betalen – met grote schulden tot gevolg. Ook liet Femke een andere keerzijde van consumeren zien: door alle vluchtige aankopen en instantbevredigend gedrag vergeten we nog wel eens te genieten van het leven. We zijn zoveel meer dan consument; waarom zouden we onszelf niet ontwikkelen en meer kanten van het leven onderzoeken?

En zo belandde het boek Veggie in Pumps toch nog in mijn collectie. Het boek geeft de hedendaagse vrouw handreikingen voor een bewust(er) leven, zonder daarbij in te moeten leveren op comfort of modebewustzijn. Met andere woorden: je hoeft geen geitenwollen sok te zijn om goed om te gaan met mens, dier en natuur. Wat een verademing!

Het boek telt zes hoofdstukken: 1. Food, 2. Fashion, 3. Beauty, 4. Travel, 5. Living en 6. Business. In elk hoofdstuk vind je informatie en praktische tips. Een voorbeeld uit het hoofdstuk Food:

Ga bij het koken zuinig om met energie. Houd bijvoorbeeld de deksel tijdens het koken op de pan. Verwarm je over niet meer voor, behalve als je cake of brood gaat bakken. (p. 39)

En uit het hoofdstuk Beauty:

Let op of je cosmetica gifvrij is en bestel bij Greenpeace de Mooi!-cosmeticagids vol informatie over de belastende stoffen in make-up, en over gifvrije cosmetica. www.greenpeaceweb.org. (P. 98)

Het is wel jammer dat het boek zelf niet is gedrukt op kringlooppapier; dat ondermijnt de boodschap van het boek wel enigszins. Bovendien is het een gemiste kans dat alleen (vegetarische) vrouwen worden aangesproken; ook (al dan niet vegetarische) mannen kunnen veel hebben aan de tips in de diverse hoofdstukken. Maar ja, die willen natuurlijk niet op pumps rondlopen, dus kopen ze dit boek niet. Zonde, want een ecofabulous leven is zeker de moeite waard!

Meer weten over Veggie in Pumps? Kijk dan op www.veggieinpumps.nl.

Eén antwoord op “Veggie in Pumps”

  1. Hai Hann,

    Dank voor deze recensie.
    Noot: boek is wel gedrukt op heel speciaal duurzaam geproduceerd en FSC papier.

    Groet,

    Lisette Kreischer
    Veggie in Pumps

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *