13.685 kilometer

Vandaag rijd ik 16 weken auto en heb ik 13.685 kilometer op de teller staan. Dat is ongelooflijk veel, zou je zeggen, want welke GroenLinkser rijdt er nu 855 kilometer per week? Ik in ieder geval niet, dacht ik, maar de cijfers liegen er niet om: ik ben een veelgebruiker.

Mijn auto geeft me een vrijheid waarvan ik ‘vroeger’ niet eens wist dat die bestond. Dat ik een bruikleenauto had van het UWV en voor de chauffeurs mijn PGB kon inzetten, was al een walhalla – zeker in vergelijking met de situatie van veel andere rolstoelgebruikers. Voor hen betekent mobiliteit een beperkt kilometerbudget (750 kilometer per jaar), waarbij ze ook nog eens afhankelijk zijn van taxibusjes die te laat komen, die naar sigarettenrook of zwetende taxichauffeurs stinken en die, voordat ze je afzetten op de plaats van bestemming, eerst nog vier andere klanten moeten ophalen en wegbrengen. Mijn chauffeurs waren zo gek nog niet.

En toch, als ik nú op vrijdagmiddag om 15.30 uur een keer niets meer te doen heb op mijn werk, pak ik mijn sleutels en ga ik thee drinken bij een vriendin. Loopt de vergadering uit? Dan werk ik over, zonder dat er iemand op mij staat te wachten die straks nog een eetafspraak of voetbaltraining heeft. Op mijn vrije dag bedenk ik tijdens het ontbijt pas of ik thuis zal blijven om een boek te lezen of zal gaan wandelen op de Veluwe.

Voor de meeste mensen is deze bewegingsvrijheid een vanzelfsprekendheid; voor mij zal het dat, gek genoeg, ooit ook worden. Maar zolang het nog kan, zolang ik mij nog elke dag realiseer hoe bijzonder het is om helemaal zelf te bepalen waar ik wanneer ga en sta, doe ik dat. Zélfs in de file.

8 antwoorden op “13.685 kilometer”

 1. Wel Hann, ik kijk uit naar het moment waar ik ook zo mag gaan genieten… De wagen is besteld… Hopelijk tegen 2012 ben ik net zo vogelvrij als jou!

 2. 855 per week?? waar ben je helemaal geweest joh! Leuk hè,autorijden, overal naartoe,lekker gas geven… en je bent vegetariër dus dan mag dat wel. Liefs!

 3. Hoi Hann,

  Erg herkenbaar je blog. Ik heb mijn auto nu bijna 4 maanden en het is zo fijn! De dagen dat ik thuis ben zijn veel leuker doordat ik weet dat ik weg kan wanneer ik wil.
  In het begin vond ik het wel eng maar nu voelt m’n auto bijna net zo natuurlijk aan als een rolstoel.

  Groetjes

 4. Hoi Hann,

  ik heb een vraagje, heb je je auto via het UWV? Zo ja, hoeveel kilometers mag jij rijden per jaar?

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Nina

 5. Hoi Nina,

  Ik heb mijn auto zelf gekocht; het is dus geen bruikleenauto van het UWV. De aanpassingen zijn wel vergoed door het UWV, om ervoor te zorgen dat ik zelf naar mijn werk kan rijden.

  Inderdaad, als je een bruikleenauto hebt, is daar een maximaal aantal kilometers aan verbonden. Ik geloof dat dat vroeger 17.000 per jaar was, maar hoe dat nu is, weet ik niet.

 6. Hai,

  Long time, leuk om te zien waar je allemaal mee bezig bent,
  Heb een vraag, voor iemand anders die zijn rijbewijs wil halen maar niet verder komt in de regelgeving.
  Kennis, 20 jaar, SMA II, kun je hem helpen ??? Vooral op zoek naar welke wegen te bewandelen ….

  Rhea

 7. Hallo Rhea,

  Gemeenten en zorgverzekeringen betalen dit niet. De enige betaalbare optie is via het UWV. Dan moet het voor het UWV wel lonen om aanpassingen en eventueel een auto te betalen; iemand moet bijvoorbeeld ver reizen voor zijn werk, waardoor een eigen auto goedkoper wordt dan een taxivervoer. UWV betaalt alleen als het rijbewijs/autoaanpassingen bedoeld zijn als werkvoorziening. Iemand moet dus wel een baan hebben of studeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *