Tweepersoons hoog/laagbed

Jarenlang heb ik op een eenpersoonsbed hoog/laagbed geslapen. Ook met een partner, want Fokus biedt geen ADL-assistentie als je geen hoog/laagbed hebt. Gevolg: met z’n tweeën in een veel te krap bed. Twee bedden die bij elke fysieke toenadering uit elkaar schuiven. Valpartijen. Ontevreden partners. En het is ook gewoon niet gezellig, twee eenpersoonsbedden. Daarom liet ik een aantal jaren geleden een tweepersoonsbed bouwen. Op tilhoogte, want als de ADL je niet in en uit bed helpt, moet je partner dat maar doen. En dat gaat ook best, voor een of twee nachten per week. Maar als je samenwoonplannen hebt, wil je niet structureel gebruik hoeven maken van de hulp van je partner; dan wil je gewoon dat je lief je lief is. Om bij elkaar te slapen en gebruik te maken van hulp van derden, heb je dus een tweepersoons hoog/laagbed nodig.

Systemen voor tweepersoons hoog/laagbedden zijn op één hand te tellen. Sterker nog: op twee vingers. Je hebt hoog/laagcarriers die je in de ombouw van een bestaand tweepersoonsbed zet, en bedden van het merk Deron. Het eerste systeem heeft een nadeel: je kunt het hoog/laaggedeelte van het bed nooit van de kant trekken als je er aan de andere kant bij wilt. Ook het Deron-bed heeft een nadeel: het kost een rib uit je lijf. Voor een tweepersoonsbed met hoog/laagfunctie en twee matrassen ben je ruim € 5.500,- kwijt.

Toch koos ik voor het Deron-bed. Het heeft namelijk ook voordelen: één helft van het bed blijft op de grond, terwijl de andere helft in hoogte verstelbaar is. En dat terwijl de ruimte tussen de twee matrassen minimaal is; ze passen de hoogte van beide helften op elkaar aan. Het bed is bovendien van de kant te schuiven en beide partners kunnen hun eigen soort matras krijgen; Deron biedt namelijk ook nog eens anti-doorligmatrassen in allerlei soorten en maten. Ook precies dezelfde als mijn huidige Tempur-matras. Dit laatste was voor mij doorslaggevend. Ik heb als kind wel dertig anti-doorligmatrassen geprobeerd en keer op keer ging het mis. Alleen met het Tempur-matras kreeg ik geen last van doorligplekken. Dit matras gebruik ik inmiddels 17 jaar en heeft mij in één klap van alle lig- en slaapproblemen afgeholpen. Ik diende een aanvraag in bij de zorgverzekeraar.

De zorgverzekeraar poeierde mij af met een ’tegemoetkoming in de kosten’ van € 300,-, zodat ik zelf het bed kon aanschaffen. Dit bedrag is echter niet eens genoeg voor de helft van een Tempur-matras, laat staan voor de rest van mijn helft (met hoog/laagcarrier). Ik tekende bezwaar aan -tevergeefs: de ziektenkostenverzekeraar beriep zich op het recht om deze aanvraag af te wijzen. Daarom besloot ik over te stappen naar een andere ziektenkostenverzekering. Deze bleek in elk geval klantvriendelijker te zijn; er kwam iemand bij mij thuis die de situatie eens kwam opnemen. En inderdaad: hij vond mijn aanvraag reëel en ik mocht het bed bestellen. Het partnerdeel betaal ik zelf; het hoog/laaggedeelte en mijn matras worden vergoed.

De vergoeding van het matras was nog wel een uitdaging. De zorgverzekeraar heeft namelijk drukverlagende matrassen in het assortiment die ze standaard leveren. Mijn doorliggeschiedenis heeft mij geleerd dat standaardoplossingen voor mij meestal geen optie zijn.

"Maar ik krijg altijd en overal doorligplekken, behalve op een Tempur-matras. En Deron kan Tempur-matrassen leveren."
"Hoeveel weegt u, mevrouw Van Schendel?"
"Eh, drieëndertig kilo."
"Maar mevrouw, dan heeft u zwaar ondergewicht." Ze klonk verontrust.

Ik was met pijn en moeite acht kilo afgevallen, op aanraden van mijn longarts. Sommige mensen met een spierziekte wegen nu eenmaal minder doordat ze minder spiermassa hebben. Bovendien, ik ben niet bijzonder groot. Ging die vrouw een beetje suggereren dat ik anorexia had! Maar mijn uitleg volstond. Er werd mij een Deron-matras toegekend.

Vandaag heeft Deron het derde uitprobeermatras geleverd. Op het eerste kon ik na vier nachten niet meer liggen van de (druk)pijn op mijn stuit, het tweede leverde vervaarlijk rode plekken op rond mijn vroegere drukplekken. Het is dus maar de vraag of dit derde matras het wel gaat halen.

Wanhopig belde ik daarom vanmorgen de zorgverzekeraar, die ik zover moest krijgen dat ze me alsnog een Tempur-matras zouden vergoeden. Ik dacht terug aan het ondergewichtverhaal.
"Goedemorgen, met Hann van Schendel."
"Aaah, mevrouw Van Schendel, hoe maakt u het?"

Ik vertelde dat mijn derde uitprobeermatras zojuist was geleverd.
"Wilt u dat nog wel uitproberen?"
"Ach, het is er nu toch."
"Als het nodis is, belt u me maar weer. Dan bestellen we alsnog een Tempur, hoor."

Met een glimlach van opluchting legde ik neer. Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het ziet er nu toch naar uit dat wij straks, in ons nieuwe huisje, samen in één bed kunnen inslapen en wakker worden!

4 antwoorden op “Tweepersoons hoog/laagbed”

  1. Toch nieuwsgierig hoe het laatste matras dan sliep… ? En nu toch een tempur besteld ? Wel heerlijk dat je straks een lekker bed hebt samen ! En dat heb je tegen die tijd natuurlijk ook wel nodig, kan me zo voorstellen dat je doodmoe wordt van dat geregel en alles steeds weer uit moeten leggen….

  2. beste schrijfster
    bij welke verzekering zit u?
    ik heb ook oren naar een 2 persoons hoog laagbed maar onze verzekering doet ook moeilijk ik wil de ene helft zelf betalen als ik de hoog-laag gedeelte maar vergoed krijgt
    afz. mvr. van Domburg

  3. Waarom neem je niet gewoon een Sprizer? Dat is een opblaasbare matras voor onder je eigen matras. Heel fijn voor de zorg en je kunt in je eigen tweepersonsbed blijven slapen, mits je twee aparte matrassen hebt. Wel moet je de Sprizer zelf betalen, maar rond de 1000 euro kun je een nieuwe vinden.

  4. Ik weet niet wanneer dit artikel is geschreven maar wij produceren en leveren toch al minstens 10 jaar (al voordat Deron tweepersoons hooglaagbedden leverden) al erg mooie en echte gecertificeerde tweepersoons hooglaag bedden.
    Wij hebben zelfs een zeer grote collectie van dit type bed en uiteraard ook met een vast bed ernaast.
    Het steekt mij dat er staat dat er maar twee mogelijkheden waren terwijl wij juist hierin gespecialiseerd zijn en kennelijk toch niet in beeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *